Pretul ţiţeiului se menţine peste valoarea de 100 USD/bbl
Estimăm că preţul mediu anual al ţiţeiului în 2012 se va mentine peste valoarea de 100 USD/bbl şi că diferenţialul Brent-Urals va continua să fie mic.
Continuarea reformelor reprezintă cheia pentru menţinerea creşterii economice
Conform datelor statistice oficiale, se estimează că PIB-ul României va creşte cu 1,5% în 2012, deşi există încă incertitudini considerabile cu privire la această proiecţie. Un rol important în revigorarea economiei îl va avea, în continuare, cererea la export. Aceasta, la rândul său, va fi condiţionată într-o mare măsură de evoluţiile economico-financiare din zona euro. Continuarea reformelor structurale pe plan intern ar trebui să intensifice capacitatea economiei de a răspunde mai bine la şocurile economice.
Investiţii semnificative şi dividende
Pentru a sprijini dezvoltarea durabilă şi potenţialul de creştere ale companiei, vom continua eforturile investiţionale semnificative, menţinându-ne totodată poziţia financiară robustă, cu un nivel planificat al investiţiilor de aproximativ 1 mld. euro în 2012. Totodată, având în vedere poziţia financiară şi rezultatele foarte bune pentru 2011, managementul a propus alocarea de dividende pentru anul 2011, în valoare de 0,031 lei/acţiune, rezultând o rată de distribuire a profitului de 47%. Bugetul de investiţii al companiei şi propunerea de dividend au fost aprobate de către AGA din 27 aprilie 2012.În vederea protejării fluxului de numerar al companiei în 2012 şi pentru a susţine programul investiţional în anul curent, Petrom a angajat în 2011 noi instrumente swap de acoperire a riscului privind preţul la ţiţei, ce asigură, pentru un volum de producţie de 30.000 bbl/zi, un nivel fix al preţului Brent de aproximativ 101,0 USD/bbl pentru 2012.
E&P focus: stabilizarea în continuare a nivelului producţiei şi deblocarea potenţialului
În E&P, principalul nostru obiectiv este să stabilizăm în continuare nivelul producţiei şi să deblocăm potenţialul E&P, în special prin proiecte de redezvoltare a zăcămintelor, optimizarea producţiei şi explorare. În plus, ne vom concentra pe managementul strict al costurilor şi eficientizarea operaţională.
În România, optimizarea producţiei de ţiţei şi gaze se va realiza atât prin aplicarea celor mai recente tehnologii, precum şi prin parteneriate cu alţi operatori în zăcămintele selectate. Vom continua să redezvoltăm zăcămintele-cheie de ţiţei, axându-ne în special pe injecţia de apă şi abur. Prin demararea unor proiecte noi de redezvoltare a zăcămintelor de gaze, vom continua optimizarea sistemelor de producţie a gazelor şi modernizarea instalaţiilor şi echipamentelor din zăcămintele majore selectate.
În ceea ce priveşte explorarea, obiectivul nostru este să deblocăm potenţialul de explorare onshore şi offshore la mare adâncime. Împreună cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, vom finaliza forarea primei sonde de explorare de adâncime din sectorul românesc al Mării Negre, localizate în blocul Neptun.
De asemenea, în 2012 avem în plan evaluarea zăcământului Totea, care ar putea confirma cea mai importantă descoperire de gaze onshore din România din ultimii şase ani.
În Kazahstan, ne concentrăm eforturile asupra zăcământului Komsomolskoe, utilizând instalaţii de extracţie artificială, injecţie de apă şi săparea de sonde productive noi. În plus, vom pune în practică un plan de redezvoltare în zăcămintele TOC (Tasbulat, Turkmenoi, Aktas).
Opţiunile paginii
- Printează
- Adaugă semn
(0)
- Adaugă notă
(0)